A szennyező népet szolgálom!

Amit a patyolatban nem mondanak el...

Kinek nem való a ruhaszárítógép?

2015. december 11. - gabbacsi

A gombamódra szaporodó önkiszolgáló mosodák marketinges szirénéneke szerint a heti mosáson villámgyorsan túl lehet esni. Másfél óra alatt kész a mosás és a szárítás.

Itt szeretné a ruhatisztító szakember felhívni a figyelmet, hogy vannak nem szárítógépezhető ruhadarabok a magyar lakosság birtokában, mégpedig jelentős számban.  Az első találkozás a szárítógéppel könnyen balul sülhet el, ha figyelmen kívül hagyják a textilkresz idevonatkozó jelzését. A holmi összemehet, kinyúlhat, csavarodhat, bolyhosodhat, gyűrődhet. Abba is hagyom az ijesztgetést. Inkább azt vizsgáljuk meg, hogy az hogy lehetséges, amit a filmekben látunk, hogy Amerikában mindent szárítógépben szárítanak. Sőt sok helyen tilos a szabadban teregetni! Az önkormányzat megbünteti azt, aki megpróbálja! Nos, az amerikai ruhamárkák szárítógépezéshez optimalizálták a termékeiket. Kis odafigyeléssel Magyarországon is tudjuk úgy bővíteni, átalakítani, egységesíteni ruhatárunkat, hogy az aprólékos válogatást megússzuk. Nézzük meg, mi a jó még a szárítógépben! Remekül szösztelenít. A törülközőket puhára szárítja. Tolldzsekit meg se próbáljunk nélküle tisztítani. Megszabadulunk a szoba közepén két napig éktelenkedő teregetőállványtól vagy a kádban a fregoliról a nyakunkba lógó ruháktól és télen a penészedést okozó dunszttól.

Ha be akarnánk ruházni egy mosó-szárítógépbe, vegyük figyelembe, hogy a szárítókapacítása éppen a fele a mosókapacitásának. Ha megengedhetjük magunknak vegyünk külön szárítógépet. Amúgy a gép nem olcsó. Egy belépő szintű mosógépnél drágább a belépő szintű szárítógép, noha véleményem szerint egy mosógép műszakilag összetettebb szerkezet. Két típusa közül választhatunk. A légkífúvásosat akkor válasszuk, ha ki tudjuk vezetni a szabadba azt a 10 centi átmérőjű csövet amin a gép meleg párás levegőt fúj ki. A kondenzációs fajta ezt a párát egy edénybe lecsapatja. Ez a típus manapság túlsúlyban van az üzletekben, noha a nagy ipari gépek légkivezetésesek. A kondenzációs gépet energitakarékossá és jóval drágábbá fejleszteték a gyártók hőszivattyú beépítésével. Ez a háztartási szárítógépek csúcskategóriája.

A szárítógép helyesen használva nagyon fontos és hasznos gépe a ruhatisztító üzemnek és a háztartásnak egyaránt.  Megbosszúlja viszont, ha nem figyelünk oda rá. A túlszárítás energiapazarlás, a ruhák is megsínylik. Ha elmulasztjuk azonnal kivenni belőle a megszáradt ruhákat, gyűröttek lesznek.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

Leleplezem a mosógépgyártók piszkos trükkjét!

Mekkora a mosógép kapacitása valójában?

img_0842.jpgHosszú éveken át a háztartási mosógépek 4,5-5kg kapacitásúak voltak, aztán egyszer csak "hízásnak" indultak. Gondolom, a készülékgyártók közötti verseny okán. Mára már lehet az üzletekben találni rengeteg 8-9 kilós, sőt akár 11 kilós gépet is. Ugyanakkor a gépek burkolata nem nőtt nagyobbra. A legtöbb elöltöltős mosógép körülbelül 60cm x 60cm alapterületü és 80cm magas. Hogyan lehetséges mégis a növekedés? A belül található forgódob fogadja magába a ruhatöltetet, nyilván ez nagyobb lett, úgymond jobban kitölti a rendelkezésére álló teret.

A dob térfogata egyenes arányban van a gép kapacításával. Ez az érték a mosógép legfontosabb jellemzője, mégsem szerepel soha egy reklámban vagy technikai leírásban sem! De szerencsére, ha kiváncsiak vagyunk rá, kiszámolhatjuk magunk is:

  1. Mérőszalaggal mérjük meg a dob belső átmérőjét, deciméterben
  2. Osszuk kettővel
  3. Emeljük négyzetre
  4. Szorozzuk meg 3,14-gyel
  5. Most mérjük meg a dob mélységét, szintén deciméterben, és szorozzunk ezzel is.

Igen, ez a henger térfogat számítás. Az eredményt pedig literben  kaptuk meg. Ha tízes nagyságrendű szám jött ki, akkor helyes a számítás. Na, de mit kezdjünk ezzel az értékkel? Osszuk el 10-zel, és megkapjuk a gépünk valódi kapacitását kilogrammban. Valós példa: névlegesen 9kg-os mosógép dobja 62 literes. Tehát ez a gép valójában alig több mint 6kg kapacitású. A gyártó mégis, feltehetőleg marketing szempontból 45%-kal nagyobb értéket tüntet fel. Jó nagy különbség! Ez a lódítás szerencsére ártalmatlan. Nem látom lelki szemeimmel az egyszeri háziasszonyt a konyhamérlegen púpozni a szennyestruhát a névleges töltet határáig. Ha mégis sikerül belegyömöszölni a gépbe a mennyiséget, nagyobb kár nem éri, mint hogy a ruha nem tisztul viszont olyan gyűrött, mintha a kutya szájából húzta volna ki.

Tehát, ha éppen mosógépvásárlás előtt állsz, és szempont a kapacitás, mert mondjuk nagy a család, akkor érdemes mérőszalaggal indulni a boltba és saját kezüleg kimérni, melyik gép nyeli el a legtöbb mosnivalót.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

A ruhatár legnagyobb ellensége

homer-simpson-doh.gifA ruhatár legnagyobb ellensége a dihidrogén-oxid nevű vegyianyag. Roppant nehéz ellene védekezni, mert mindenhol megtalálható. Még az általunk kilélegzett levegőben is, meglehetősen nagy koncentrációban. Ez a megjelenési formája a legveszélyesebb. Rosszul szellőző helyiségben napok alatt tönkre teszi a ruhát. Az ártalom: a kellemetlen szag. A rettegett doh.

Valójában a dihidrogén-oxid csak a megfelelő fizikai körülmény kialakításában játszik szerepet, hiszen ezt az anyagot hétköznapi nevén víznek hívjuk. A levegőben páraként megjelenő nedvesség azonban káros hatású a textiliákra. A magas páratartalom elősegíti bizonyos, mindenhol jelenlévő életformák elszaporodását, ezek felelősek a szagért. Ez néhány óra alatt is kialakulhat, ha a ruha maga is nedves. Néhány nap alatt pedig látható penészfoltok is kialakulhatnak. Ezek nehezen visszafordítható folyamatok. Enyhe dohszag ellen napoztatást javasolok, mosást minél magasabb hőmérsékleten. 60°C-nál kevesebbel nem is érdemes próbálkozni. A penész foltja pedig 90°C-on is képes ellenállni a klóros fehérítésnek! Ezt amúgy is csak fehér ágynemű bírná ki. Sok ügyfél fordul hozzám szövetkabáttal, öltönnyel, kosztümmel, tehát nem mosható, hanem csak vegytisztítható holmikkal. Számukra nincs jó hírem. A vegytisztítás nem tudja eltávolítani a dohszagot.

A megelőzést ajánlom nagyon határozottan. Megázás, edzés után ne hagyjuk nedvesen a ruhát. A mosógépben "ne felejtsük" benne. Ha lejárt azonnal szedjük ki, szárítsuk meg! A teregető helységben gondoskodjunk szellőzésről. Ha teregetünk, figyelembe kell venni az időjárási körülményeket. Ha napokon keresztül fülledt trópusi időre kell számítani, ránk rohadhat a ruha. A pincáben pedig csak akkor tároljunk ruhát, hogyha biztosan tudjuk, hogy száraz, azaz a relatív páratartalom 60% alatt marad. Úgyhogy, akinek féltett, vagy olyan ruhadarabja, amit még szeretne hordani, van a pincében, most azonnal induljon érte, hátha még nem késő!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

Amit eddig nem tudtál a farmerokról

IMG_0376_gapjeans.jpgMostanában egyre több úgynevezett dizájner farmer kerül a tisztítóüzemembe. Ezek a farmerek neves divatmárkák termékei. Nagyon sok pézbe kerülnek. Inkább ajánlott alkalmi viseletnek, mint mindennapos hordásra. Mindig meg vannak bolondítva valamilyen dekorációs trükkel, hatalmas márkajelzéssel. Iyen módon próbálják kifejezni az exkluzivitást illetve indokolttá tenni a borsos árcimkét. Ennek megfelelően a kezelésük is eltér a farmereknél megszokottól. A gyártó általában előírja az elkülönítve kezelést, kímélő mosást finom mosószerrel és függesztve szárítást. De ez még nem elég. Kezembe került már olyan farmer is amelynél a gyártó vegytisztítást írt elő! Mekkora birkaság már! Tisztítóba szaladgálni egy farmergatyával. - Gondolhatja az egyszeri tulajdonos, ha észreveszi. Feltételezem, hogy sok ember észre sem venné a kezelési utasítást. Én is csak a több évtizedes gyakorlat során kifejlődött ösztönömtől vezérelve néztem meg  a textilkreszt, ami ebben az esetben egy P körben. Namost a dolog annyira nem is butaság. A mosás kizárása egyfajta önvédelmi reakció a gyártó részéről. Mint a bevezetőben említettem, ezek a farmerek kényes holmik. A farmeranyag alapvetően mosható, de az emberek egy része egy programot használ a mosógépén mindenre, a normál 60 fokos programot. A gépet telerakja, mert hallotta, hogy úgy gazdaságos. Néhány mosás után a nadrág kifakul, rongyolódik, a kiegészítők sérülnek. Na az ilyen módon leamortizált farmerekkel reklamáló vásárlóit simán lepattintja a gyártó ezzel a módszerrel.

A szakszerű mosás az egyedűl üdvözítő megoldás? Értelmetlen lenne tehát a farmert vegytisztítani? Ezt nem mondanám. Az általam említett farmer élénk szinének és appretúrájának megóvását jobban szolgálta a vegytisztítás. A gyakran alkalmazott bőr rátéteket, egyéb díszeket is jobban kíméli a tisztítás. Azt a jelenséget is biztos sokan ismerik, hogy mosás után a farmer sprőd lesz (, a hordás során aztán "kilágyul"). A tisztítás után olyan puha a farmer mint az új a bolt polcán. Összességében, tapasztalatom szerint a farmer vegytisztítása az újszerű állapot meghosszabbításának a záloga.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ha kényeztetnéd a farmeredet ide kattints!

Brokát paplan tisztítása nehéz ügy

A ruhatisztító tanácsa paplanválasztáshoz

paplan.jpg

Felhívott egy nő a napokban, hogy brokát paplant szeretne tisztíttatni. Aki estleg nem tudja mi az: nehéz paplan, fényes műselyem huzatban. Általában a két oldala különböző színű, az egyik arany, a másik bordó, lila vagy zöld is lehet. Manapság egyre ritkább, nem is tudom kapható-e még. A hölgy hangján hallottam, hogy nem az első vagyok akit felhív, és csak elutasításban volt része. Nem meglepő. Nem vállalják a tisztítók a brokát paplant. Én sem. Kérdeztem tőle, hogy elmondták-e már neki, hogy mi a gond vele. Persze, nem. Akkor lássuk: hogyan lehetne kitisztítani. Textilkreszt, amin a készítő tájékoztat az általa javasolt módozatról,  én még nem láttam ilyen holmiban. Otthon a mosógépbe nem fér be, szerencsére, mert a mosástól biztos tönkremegy. Szakmai megitélésem szerint a vegytisztítás jöhetne szóba A gondot a töltőanyag okozza, ami gyakran valamilyen nagy sűrűségű, vatelinszerű anyag. Ez rengeteget felszív a vegytisztításnál használt oldószerből, amitől olyan súlyossá válhat, hogy szétszakad a paplan varrás mentén. Ennek nem örülne sem a megrendelő, sem a tisztító. De akkor mit lehet vele csinálni? - kérdezi kétségbeesetten az érdeklődő. Szét kell bontani, a huzatot ki lehet tisztítani, az akár több évtizedes töltőanyagot frissre cserélni és összevarni. Az illető hölgy nyaralóingatlant örökölve jutott ilyen paplanokhoz, valószinüsítette, hogy nem választja ezt a megoldást. Én a magam részéről könnyen kezelhető, szintetikus töltetű, pamut huzatú paplanok beszerzését javaslom mindenkinek.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Paplantisztításért ide kattints!