A szennyező népet szolgálom!

Amit a patyolatban nem mondanak el...

Amit a patyolatban nem mondanak el...

Amikor egy ing meglepetést okoz

2019. június 03. - gabbacsi

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ingbe épített #szemüvegtörlő kendő. #kuhlclothing meg tudott lepni 25 #ruhatisztító -ban eltöltött év és tízezernyi ing után

Gábor Szabó (@gabbacsi) által megosztott bejegyzés,

10 tipp amikor NEM kell ruhatisztítóhoz fordulni

 Egy korábbi posztban megírtam, melyek azok a balesetek, amikor a ruhatisztító szakértelmét érdemesebb igénybe venni, mint saját kezüleg nekiállni a kármentésnek. Most annak a posztnak az ellenpárja következik. Az alábbi esetekben a ruhatisztító nem garantálja a tökéletes eredményt:

1. Zsebben kifolyt toll - ilyet talán már mindenki látott, és mondta rá a megoldást: ecetes olló!

2. Telefonban érdeklődik emberünk, hogy függönyvasalást vállalunk-e? És már tudom, hogy kapcává mosta otthon a nejlonfüggönyét. Az már többet nem lesz sima. Örökké nézni fogja a törött függönyt és emlékezik a leckére, hogy hozzáértés nélkül az egyszerűnek tűnő feladat is csúfos kudarcba fullad.

3. A matrac história hasonlóan kezdődik, mint a függönyös. Telefonon érdeklődnek, hogy matracot vállalunk-e? Nem, a matracot nem lehet kimosni. Ennek a témának egy külön posztot is szenteltem, annyira gyakori eset. Érdemes elolvasni.

4. Kerti bútor párna - ezek a holmik nincsenek moshatóra készítve, ha mégis igen, akkor azt büszkén hirdeti a textilkresz / kezelési útmutató.

5. Fehér blézer vállát beszinezi a táska szíj - nagyon gyakori csapda, a bőrfesték makacs foltot hagy. Inkább előzzük meg!

6. Átizzadt zakó - itt kiterjedt, hatalmas izzadtságfoltra gondolok. Úristen, mennyit láttam. Halványat el tud tüntetni a szakember. Urak! Le kell venni a zakót, ha melegszik a helyzet!

7.Női táska tisztítása - hasonló mint a kerti bútor párna. A készítő nem tartja szem előtt egy táska esetében, hogy még tisztítható is legyen. Szerinte elég, ha tetszetős, esetleg tartós. Gyakran többféle anyagból van összedolgozva a mű és az egyiket a mosás tenné tönkre, a másikat a vegytisztítás. Tisztíthatatlan. Hölgyek! El kell engedni a szeretett, de leharcolt táskát, hiszen venni helyette egy újat igazán kellemes elfoglaltság.

8. Kifényesedett vagy vasalónyomos fekete miniszoknya/nadrág - nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy óvatosan kell otthon nekilátni a sötét holmik vasalásának. Alacsony hőfokon, zsebkendőn keresztül.

9. Hajlakk bőröndben kinyomódik - na ezt nem gondolta volna, ugye? Néhányan vannak ezzel így. És valahogy mindig a ruhák isszák meg a levét. (Érted!) A kedvenc selyemblúz itatja fel az összeset. Nem lehet rajta segíteni. A hajlakkot nem oldja semmi. :-(

10. Hímzett terítő - a Náncsi nénitől, hatalmas az érzelmi értéke, csak ereszti a szinét a piros hímzőfonal, azért fordul szakemberhez a kedves ügyfél. Nos a piros a tisztítónál is "levérzik". Ez már csak ilyen. (NEM minden hímzett terítő ilyen.)

De nem szabad csüggedni, ez csak tíz eset, amikor a ruhatisztító nem tud segíteni. Ezer és hét esetben viszont meg fogja menteni a szeretett ruhadarabot. Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

Mire jó a drótvállfa?

Kattints ide 21 kreatív ötletért!

A ruhatisztítóból drótvállfán kapjuk vissza öltönyünket, kabátunkat. Nem ajánlott a drótvállfán hosszan tárolni ruhákat, mivel túl vékony. Igazából otthon érdemes rögtön áttenni a ruhát az adott darab számára legideálisabb fajta vállfára. Zakót, kabátot széles vállfára. Nadrágot fejjel lefelé csiptetve lógatni. A drótvállfát kár lenne kidobni. Vissza lehet vinni a tisztítónak, illetve fel lehet használni kreatív célokra. A fenti linken található cikkben össze van gyűjtve pár jó ötlet.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

7 tipp, mikor érdemes ruhatisztítóhoz fordulni


Az ugye egyértelmű, hogy az öltönyt be kell adni a tisztítóba. Nem lehet kimosni otthon. Vannak olyan ruhadarabok,
amiknél az ember vacillál, hogy kimossa otthon vagy beadja. Na és van amikor az ember nem is gondolná, hogy a tisztító a tökéletes megoldás, mert ismer jó házipraktikát a folteltávolításra. Legjobb példák:

 1. rágógumi belergadva a ruhába
 2. gyertyaviasz, leggyakrabban abroszra folyva
 3. zsírfolt

o.jpgEzekkel a foltokkal ne is kezdjünk harcba otthon. Nem éri meg a bizonytalan kimenetelű eljárásba energiát ölni, hiszen a ruhatisztítóban 100%-os bizonyossággal tökéletesen el fogják távolítani a foltot. Egyik titkos tipp:

    4. sötétítő függöny

Sokkal szebb végeredményt kapunk ha kitisztíttatjuk, mint ha magunk mossuk. Kevésbe fakul és gyűrődik, fényéből nem veszít a kelme. Méretváltozástól sem kell tartani, nem megy össze, ha esetleg nem lett volna az anyag beavatva. A bevezetőben említett vacillálós darabok a

    5. nadrág és szoknya.

Van amikor ezeket mosni és tisztítani is lehet a gyártó által belevarrt kezelési utasítás szerint, mégis azt tapasztalja az ember, hogy az otthoni mosás során a holmi gyorsan fakul, tartását veszti, nehéz kivasalni. És ez nem is csak olcsó holmikkal fordul elő, sőt. Tudnék márkákat sorolni... Ha kiismertük, melyik anyag reagál rosszul a házilagos módszereinkre, azzal forduljunk inkább a tisztítóhoz. Ha kerékpározás közben a lánc becsípi a nadrágszárat, ne is próbálkozzunk otthon kimosni. Irány a tisztító és meg lesz mentve a gatya. Másik titkos tipp:

   6. a kötött sapka.

Ha természetes anyagból van szeretett sapink, esetleg szőrme is ékíti, ismét a tisztítás jön szóba. A sapka megszabadul a hajzsírtól és megőrzi fizikai jellemzőit. Végül meg kell említenem egy kényes holmit a

   7. tolldzsekit,

aminek a mosása több buktatót is rejteget. Feltétlenül keressük meg benne a kezelési utasítást. Ha a textilkresz előírja a szárítógép használatát és rendelkezünk is vele a háztartásunkban, akkor neki lehet vágni. Máskülönben a ruhatisztítóra tanácsos bízni az ügyet.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

Most vettél matracot? Ezt olvasd el!

ÄNGSVIDE Matracvédő IKEA A matracvédő véd a foltoktól és a kosztól, így megnövelheted matracod élettartamát.Időröl-időre felmerül a kérdés ügyfelek részéről, hogy matracot tudunk-e tisztítani. Nos, mi nem tudunk. És más se. A matracot porszívózni lehet. Nedves/enyhén mosószeres szivaccsal a felületéről foltot kidörzsöni lehet. Magát a teljes matracot kimosni nem lehet. A matrac nem tisztítható. Mit tesz tehát az okos matractulajdonos? Megelőzi a bajt! Megvédi a matracát. De mitől is? Következnek a tipikus matracbalesetek:

 • Penészedés - ennek a témának már egy külön posztot is szenteltem, annyira fontos. Ha a helyiségben, ahol a matrac van, penészedés jeleit tapasztaljuk, ne késlekedjünk cselekedni. Többet kell fűteni! Javítani kell a szellőzésen! Klímakompresszoros légszárító gépet kell üzembe állítani. Legvégső esetben el kell költözni!
 • Izzadság folt - ez a probléma egyaránt érintheti a matracot és a lecipzározható védőhuzatot, ha van. Ugyanis ez a folttípus hónapok-évek alatt alakul ki, és annyira erősen beleköt az anyagba, hogy a különben mosható huzatból sem jön ki. A megoldás a matracvédő. Erényei a következőek: magas hőfokon mosható, befér a mosógépbe és olcsó. Mindenképpen az első pillanattól ajánlott a használata.
 • Vizeletfolt - kisgyerekek matracára gumislepedőt célszerű húzni megelőző jelleggel. Nem bánja meg aki előre gondolkodik. Ahol pedig a házikedvenc feljárhat az ágyra szintén kötelező elem.
 • Vérfolt - erre a legnehezebb felkészülni és a legnehezebb kiszedni. Illetve nem lehet egyáltalán. Felelős viselkedéssel illetve előrelátó cselekvéssel a felhevült pillanatban meg lehet ezt is előzni.
 • Ágyi poloska - rovarírtó szakembert kell hívni

Remélem, segítettem, hogy sokáig megőrizd a matracod újszerű állapotát. Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

Kinek nem való a ruhaszárítógép?

A gombamódra szaporodó önkiszolgáló mosodák marketinges szirénéneke szerint a heti mosáson villámgyorsan túl lehet esni. Másfél óra alatt kész a mosás és a szárítás.

Itt szeretné a ruhatisztító szakember felhívni a figyelmet, hogy vannak nem szárítógépezhető ruhadarabok a magyar lakosság birtokában, mégpedig jelentős számban.  Az első találkozás a szárítógéppel könnyen balul sülhet el, ha figyelmen kívül hagyják a textilkresz idevonatkozó jelzését. A holmi összemehet, kinyúlhat, csavarodhat, bolyhosodhat, gyűrődhet. Abba is hagyom az ijesztgetést. Inkább azt vizsgáljuk meg, hogy az hogy lehetséges, amit a filmekben látunk, hogy Amerikában mindent szárítógépben szárítanak. Sőt sok helyen tilos a szabadban teregetni! Az önkormányzat megbünteti azt, aki megpróbálja! Nos, az amerikai ruhamárkák szárítógépezéshez optimalizálták a termékeiket. Kis odafigyeléssel Magyarországon is tudjuk úgy bővíteni, átalakítani, egységesíteni ruhatárunkat, hogy az aprólékos válogatást megússzuk. Nézzük meg, mi a jó még a szárítógépben! Remekül szösztelenít. A törülközőket puhára szárítja. Tolldzsekit meg se próbáljunk nélküle tisztítani. Megszabadulunk a szoba közepén két napig éktelenkedő teregetőállványtól vagy a kádban a fregoliról a nyakunkba lógó ruháktól és télen a penészedést okozó dunszttól.

Ha be akarnánk ruházni egy mosó-szárítógépbe, vegyük figyelembe, hogy a szárítókapacítása éppen a fele a mosókapacitásának. Ha megengedhetjük magunknak vegyünk külön szárítógépet. Amúgy a gép nem olcsó. Egy belépő szintű mosógépnél drágább a belépő szintű szárítógép, noha véleményem szerint egy mosógép műszakilag összetettebb szerkezet. Két típusa közül választhatunk. A légkífúvásosat akkor válasszuk, ha ki tudjuk vezetni a szabadba azt a 10 centi átmérőjű csövet amin a gép meleg párás levegőt fúj ki. A kondenzációs fajta ezt a párát egy edénybe lecsapatja. Ez a típus manapság túlsúlyban van az üzletekben, noha a nagy ipari gépek légkivezetésesek. A kondenzációs gépet energitakarékossá és jóval drágábbá fejleszteték a gyártók hőszivattyú beépítésével. Ez a háztartási szárítógépek csúcskategóriája.

A szárítógép helyesen használva nagyon fontos és hasznos gépe a ruhatisztító üzemnek és a háztartásnak egyaránt.  Megbosszúlja viszont, ha nem figyelünk oda rá. A túlszárítás energiapazarlás, a ruhák is megsínylik. Ha elmulasztjuk azonnal kivenni belőle a megszáradt ruhákat, gyűröttek lesznek.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

Leleplezem a mosógépgyártók piszkos trükkjét!

Mekkora a mosógép kapacitása valójában?

img_0842.jpgHosszú éveken át a háztartási mosógépek 4,5-5kg kapacitásúak voltak, aztán egyszer csak "hízásnak" indultak. Gondolom, a készülékgyártók közötti verseny okán. Mára már lehet az üzletekben találni rengeteg 8-9 kilós, sőt akár 11 kilós gépet is. Ugyanakkor a gépek burkolata nem nőtt nagyobbra. A legtöbb elöltöltős mosógép körülbelül 60cm x 60cm alapterületü és 80cm magas. Hogyan lehetséges mégis a növekedés? A belül található forgódob fogadja magába a ruhatöltetet, nyilván ez nagyobb lett, úgymond jobban kitölti a rendelkezésére álló teret.

A dob térfogata egyenes arányban van a gép kapacításával. Ez az érték a mosógép legfontosabb jellemzője, mégsem szerepel soha egy reklámban vagy technikai leírásban sem! De szerencsére, ha kiváncsiak vagyunk rá, kiszámolhatjuk magunk is:

 1. Mérőszalaggal mérjük meg a dob belső átmérőjét, deciméterben
 2. Osszuk kettővel
 3. Emeljük négyzetre
 4. Szorozzuk meg 3,14-gyel
 5. Most mérjük meg a dob mélységét, szintén deciméterben, és szorozzunk ezzel is.

Igen, ez a henger térfogat számítás. Az eredményt pedig literben  kaptuk meg. Ha tízes nagyságrendű szám jött ki, akkor helyes a számítás. Na, de mit kezdjünk ezzel az értékkel? Osszuk el 10-zel, és megkapjuk a gépünk valódi kapacitását kilogrammban. Valós példa: névlegesen 9kg-os mosógép dobja 62 literes. Tehát ez a gép valójában alig több mint 6kg kapacitású. A gyártó mégis, feltehetőleg marketing szempontból 45%-kal nagyobb értéket tüntet fel. Jó nagy különbség! Ez a lódítás szerencsére ártalmatlan. Nem látom lelki szemeimmel az egyszeri háziasszonyt a konyhamérlegen púpozni a szennyestruhát a névleges töltet határáig. Ha mégis sikerül belegyömöszölni a gépbe a mennyiséget, nagyobb kár nem éri, mint hogy a ruha nem tisztul viszont olyan gyűrött, mintha a kutya szájából húzta volna ki.

Tehát, ha éppen mosógépvásárlás előtt állsz, és szempont a kapacitás, mert mondjuk nagy a család, akkor érdemes mérőszalaggal indulni a boltba és saját kezüleg kimérni, melyik gép nyeli el a legtöbb mosnivalót.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

A ruhatár legnagyobb ellensége

homer-simpson-doh.gifA ruhatár legnagyobb ellensége a dihidrogén-oxid nevű vegyianyag. Roppant nehéz ellene védekezni, mert mindenhol megtalálható. Még az általunk kilélegzett levegőben is, meglehetősen nagy koncentrációban. Ez a megjelenési formája a legveszélyesebb. Rosszul szellőző helyiségben napok alatt tönkre teszi a ruhát. Az ártalom: a kellemetlen szag. A rettegett doh.

Valójában a dihidrogén-oxid csak a megfelelő fizikai körülmény kialakításában játszik szerepet, hiszen ezt az anyagot hétköznapi nevén víznek hívjuk. A levegőben páraként megjelenő nedvesség azonban káros hatású a textiliákra. A magas páratartalom elősegíti bizonyos, mindenhol jelenlévő életformák elszaporodását, ezek felelősek a szagért. Ez néhány óra alatt is kialakulhat, ha a ruha maga is nedves. Néhány nap alatt pedig látható penészfoltok is kialakulhatnak. Ezek nehezen visszafordítható folyamatok. Enyhe dohszag ellen napoztatást javasolok, mosást minél magasabb hőmérsékleten. 60°C-nál kevesebbel nem is érdemes próbálkozni. A penész foltja pedig 90°C-on is képes ellenállni a klóros fehérítésnek! Ezt amúgy is csak fehér ágynemű bírná ki. Sok ügyfél fordul hozzám szövetkabáttal, öltönnyel, kosztümmel, tehát nem mosható, hanem csak vegytisztítható holmikkal. Számukra nincs jó hírem. A vegytisztítás nem tudja eltávolítani a dohszagot.

A megelőzést ajánlom nagyon határozottan. Megázás, edzés után ne hagyjuk nedvesen a ruhát. A mosógépben "ne felejtsük" benne. Ha lejárt azonnal szedjük ki, szárítsuk meg! A teregető helységben gondoskodjunk szellőzésről. Ha teregetünk, figyelembe kell venni az időjárási körülményeket. Ha napokon keresztül fülledt trópusi időre kell számítani, ránk rohadhat a ruha. A pincáben pedig csak akkor tároljunk ruhát, hogyha biztosan tudjuk, hogy száraz, azaz a relatív páratartalom 60% alatt marad. Úgyhogy, akinek féltett, vagy olyan ruhadarabja, amit még szeretne hordani, van a pincében, most azonnal induljon érte, hátha még nem késő!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ruhatisztításért ide kattints!

Amit eddig nem tudtál a farmerokról

IMG_0376_gapjeans.jpgMostanában egyre több úgynevezett dizájner farmer kerül a tisztítóüzemembe. Ezek a farmerek neves divatmárkák termékei. Nagyon sok pézbe kerülnek. Inkább ajánlott alkalmi viseletnek, mint mindennapos hordásra. Mindig meg vannak bolondítva valamilyen dekorációs trükkel, hatalmas márkajelzéssel. Iyen módon próbálják kifejezni az exkluzivitást illetve indokolttá tenni a borsos árcimkét. Ennek megfelelően a kezelésük is eltér a farmereknél megszokottól. A gyártó általában előírja az elkülönítve kezelést, kímélő mosást finom mosószerrel és függesztve szárítást. De ez még nem elég. Kezembe került már olyan farmer is amelynél a gyártó vegytisztítást írt elő! Mekkora birkaság már! Tisztítóba szaladgálni egy farmergatyával. - Gondolhatja az egyszeri tulajdonos, ha észreveszi. Feltételezem, hogy sok ember észre sem venné a kezelési utasítást. Én is csak a több évtizedes gyakorlat során kifejlődött ösztönömtől vezérelve néztem meg  a textilkreszt, ami ebben az esetben egy P körben. Namost a dolog annyira nem is butaság. A mosás kizárása egyfajta önvédelmi reakció a gyártó részéről. Mint a bevezetőben említettem, ezek a farmerek kényes holmik. A farmeranyag alapvetően mosható, de az emberek egy része egy programot használ a mosógépén mindenre, a normál 60 fokos programot. A gépet telerakja, mert hallotta, hogy úgy gazdaságos. Néhány mosás után a nadrág kifakul, rongyolódik, a kiegészítők sérülnek. Na az ilyen módon leamortizált farmerekkel reklamáló vásárlóit simán lepattintja a gyártó ezzel a módszerrel.

A szakszerű mosás az egyedűl üdvözítő megoldás? Értelmetlen lenne tehát a farmert vegytisztítani? Ezt nem mondanám. Az általam említett farmer élénk szinének és appretúrájának megóvását jobban szolgálta a vegytisztítás. A gyakran alkalmazott bőr rátéteket, egyéb díszeket is jobban kíméli a tisztítás. Azt a jelenséget is biztos sokan ismerik, hogy mosás után a farmer sprőd lesz (, a hordás során aztán "kilágyul"). A tisztítás után olyan puha a farmer mint az új a bolt polcán. Összességében, tapasztalatom szerint a farmer vegytisztítása az újszerű állapot meghosszabbításának a záloga.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess facebookon! Ha kényeztetnéd a farmeredet ide kattints!

süti beállítások módosítása